Den sundhedsfaglige indsats
Vores sundhedsfaglige indsats retter sig mod borgere med udfordringer af psykisk eller fysisk karakter:
- Fysiske smerter og funktionsnedsættelse
- Fysiske handicap
- Misbrug
- Livsstil (svær overvægt, diabetes mv.)
- ADHD, autisme, PTSD
- Stress, angst og depression
Contra forestår indsatser på både individuelt og gruppeniveau, der sigter mod, at den enkelte borger opnår bedre mestring af det fysiske og/eller psykiske helbred i relation til at starte uddannelse eller arbejde. Den sundhedsfaglige indsats kan foregå sideløbende med uddannelses- eller jobrettede aktiviteter, så de to indsatser understøtter hinanden.
Den sundhedsfaglige indsats består af:
- Psykoeduktionsforløb
- Mestringsforløb
- Fysisk træning
Forløbene kan kombineres og foregår som kursusaktivitet, holdtræning og/eller individuel sparring. Ved behov kan inddrages individuelle samtaler med eksempelvis psykolog, misbrugskonsulent og/eller fysioterapeut.
Psykoeduktionsforløb
Et psykoedukationsforløb er et særligt tilrettelagt forløb, som er målrettet borgere med henholdsvis stress, angst eller depressionsproblematikker. Der er ikke tale om behandling, men et støttende forløb, hvor der arbejdes med konkrete øvelser og opgaver, som styrker borgerens jobmuligheder.
Undervisningen er gruppebaseret og forestås af psykologer. Psykoedukation er undervisning baseret på faktuel information og praktiske øvelser, og formålet er at øge borgernes viden med henblik på at fremme bevidste problemløsningsstrategier. Der undervises i symptomforståelse og bedre hverdags- og situationshåndtering. Der anvendes forskellige redskaber i undervisningen, som borgeren selvstændigt kan arbejde videre med.
Forløbet har en varighed på fire uger med undervisning én gang om ugen. Vi tilbyder separate forløb, som er målrettet henholdsvis stress, angst eller depressionsproblematikker.
Et psykoedukationsforløb kan kombineres med individuelle psykologsamtaler og vores øvrige tilbud.
Mestringsforløb
Mestringsforløbene er målrettet borgere, der er udfordret af fysiske, psykiske eller sociale problemer som for eksempel:
- Kroniske smertetilstande, begrænset mobilitet
- Stress, angst og depressionssymptomer
- Livsstilsrelaterede sygdomme
Formålet med et mestringsforløb er at forbedre borgerens evne til at mestre personlige, psykiske eller fysiske lidelser og udfordringer. Forløbet kan tilrettelægges som en kombination af individuel vejledning med mulighed for inddragelse af fagspecialister (f.eks. fysioterapeut, diætist, ergoterapeut og afspændingspædagog), gruppebaseret undervisning og fysisk træning.
Formålet med forløbet kan være, at borgeren:
- Får viden om smertehåndtering
- Lærer at håndtere psykiske udfordringer
- Oplever øget trivsel i hverdagen
- Opnår bedre almen sundhedstilstand
- Får udarbejdet plan for livsstilsændringer
- Får inspiration og viden om reaktionsmønstre
- Bliver opmærksom på egen ageren og indflydelse
Eksempler på kurser i et mestringsforløb:
- Smertehåndtering
- Mod på forandring
- Konflikthåndtering
- Mental mestring
- Sund kost
Du kan læse mere om Contras kursusaktiviteter.
Fysisk træning
Fysisk træning giver energi, og erfaringen viser, at sammenhængen mellem fysisk og psykisk velbefindende er en væsentlig faktor for, hvordan dagligdagens udfordringer håndteres. Fysisk træning medvirker til at genoptræne og styrke kroppen, ligesom træning kan afhjælpe fysisk smerte og i det hele taget give øget overskud. Derfor tilbyder vi fysisk træning som en del af borgerens forløb.
Vi tilbyder konditions- og styrketræning samt yoga. Træningen foregår i fitnesscentre, hvor vi både har hold- og individuelle træningsforløb. Alle borgere tilbydes vejledning af uddannet fitnessinstruktør, og fysioterapeut tilknyttes efter behov.
I nogle afdelinger har vi mulighed for at tilbyde adgang til svømmehal og varmtvandsbassin.
Borgerens Individuelle træningsprogram: sammensættes på grundlag af formålet med træningen, konkrete behov og en vurdering af det fysiske udgangspunkt. Der udarbejdes et træningsprogram, og besøg på træningsstedet kan aftales forud for opstart. Træningsprogrammet vil indeholde specifikke øvelser, som tilgodeser borgerens individuelle hensyn, og fysio- eller ergoterapeut medvirker efter behov i programlægningen.
Holdtræning: Ud over individuelle træningsforløb tilbydes holdaktiviteter som boksning og yoga.
Motion og træning indgår som en del af vores øvrige tilbud. Deltagelse kan indgå som et parallelforløb i forbindelse med delvis genoptagelse af arbejde, deltagelse i andet tilbud eller behandling.